Sestra FRANCISKA BORGIJA (Zora) VOLARIĆ

Rođena 10. travnja 1925. u Čitluku, BiH

Umrla 5. rujna 2021. u Zadru

 

U Zadru je 5. rujna 2021. blago u Gospodinu preminula naša draga sestra Franciska Borgija Volarić. Doživjela je 96 godina, a u milosrdničkom je zvanju 75 godina Bogu i bližnjemu služila. Pokopana je 7. rujna na zadarskom gradskom groblju. Sprovodne obrede i svetu misu zadušnicu predvodio je fra Jurica Galić, TOR. U ime zajednice od pokojne sestre oprostila se s. M. Andrijana Mirčeta.

S. Franciska Borgija, krsnim imenom Zora, rođena je 10. travnja 1925. u Čitluku, u Hercegovini, od majke Marije rođ. Vlaho, i oca Martina. U domu svojih roditelja provodi svoje djetinjstvo i u Čitluku pohađa četiri razreda pučke škole. U drugom razredu prima prvu sv. pričest, a u trećem razredu prima sakrament svete potvrde. U svom životopisu kaže da su to bile „tihe“ godine i malo je uspomena kojih se sjeća. Jedino se dobro sjeća da je uvijek govorila: „Ja ću ići u časne.“ I dodaje: „Te riječi sam tako lako izgovarala, a da ih uopće nisam razumjela.“ Sa sestrama franjevkama često se susretala i bila joj je namjera njima se pridružiti. Ali Providnost je htjela drugačije i usmjerava njezin put k sestrama sv. Vinka Paulskoga. Otac se protivio njezinu odlasku od kuće jer je još bila vrlo mlada, a majka je bila sretna da ide u „Božju kuću“. Kako još nije imala propisane dobi za primanje u postulaturu, poslana je na školovanje te je završila jednogodišnji tečaj domaćinske škole u Lužnici i nastavila pohađati građansku školu u Zagrebu. Zbog ratnih neprilika i nemogućnosti daljnjega školovanja vraća se u rodni Čitluk. Želeći se vratiti sestrama i nastaviti školovanje, šalje molbu sestrama u Sarajevo, gdje je primljena i gdje završava građansku školu. Kroz to burno razdoblje vodila ju je želja da se vrati u samostan i postane zaručnica Kristova. I bude primljena u Družbu sestara milosrdnica u Splitu, 14. kolovoza 1945. godine. Prve zavjete polaže 15. kolovoza 1947., a doživotne 15. kolovoza 1951. godine. I tako je u Splitu, na koji nikad nije ni pomišljala, provela svoje najljepše dane: primanje u kandidaturu, oblačenje, zavjete…

Nakon polaganja prvih zavjeta boravi u Splitu, a zatim je poslušnost vodi u Ljubuški i ponovno u rodni Čitluk. Od 1950. do 1956. radi u bolnici u Kotoru, a u Zadar dolazi 1. rujna 1956. i zapošljava se u bolnici. U Zadru, gdje je provela najveći dio svoga života radeći u službi bolesnika, 1958. završava dvogodišnju bolničku školu i sve do umirovljenja 1991. godine radi u bolnici. U Zadru ostaje i dalje, sve do dana svoga prijelaza, do 5. rujna 2021. godine.

To kaže kronika i njezino svjedočenje u životopisu. A između šturoga izvješća i skromnih izričaja stoji cijelo bogatstvo služenja Bogu u samostanskim zajednicama, bogatstvo života posvećenoga bolesnicima, tiho bogatstvo koje nije ispisano u kronikama, ali je sigurno zapisano u Božjem srcu.

Kao što svakoga od nas označi mjesto rođenja, zajednica iz koje smo potekli i gdje smo oblikovali svoje prve spoznaje o Bogu, o životu i ljudima, tako je i s. Francisku oblikovala i označila njezina rodna Hercegovina koja joj je uvijek bila u srcu i vrlo često na usnama. A sada su zazvonila nebeska zvona za dušu naše sestre Franciske i sat koji otkucava trenutak prijelaza otkucao je zadano vrijeme i označio prestanak ovozemaljskoga života i prijelaz u blagoslovljenu vječnost. Blagoslovljeni trenutak dočekala je u tijelu izmučenome bolešću i patnjom, okružena prisutnošću i molitvom svojih susestara.

Draga naša s. Franciska, hvala za dane provedene zajedno, hvala za svako dobro koje smo od tebe primile. Molimo milosrdnoga Boga da ti ljudske slabosti oprosti i želimo ti radovanje u društvu nebesnika. Neka te naša Majka, tvoja Kraljica Mira, povede u susret Sinu u vječni susret licem u lice s tvojim Zaručnikom u Božjoj kući. Počivala u miru!

s. Vilma Šurjak


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: