Duhovna obnova za sestre u Lužnici

Objavljeno: 15. ožujka 2024.

Seminar za sestre koje obilježavaju 15, 20, 25, 30, 35, 40 i 45 godina redovničkih zavjeta održan je u Duhovno-obrazovnom centru „Marijin dvor“ u Lužnici, od 28. veljače do 2. ožujka. Voditelj susreta bio je p. Mijo Nikić, DI, a okupilo se 18 sestara iz četiriju provincija. Izaslanica naše vrhovne poglavarice na susretu bila je s. Marina Pintar, vrhovna zamjenica.

U ozračju radosnog zajedništva susret je započeo uvodnim predavanjem čija nas je misao vodilja pratila tijekom cijelog seminara: ostati balvan ili postati violina.

Od te dvije stvarnosti dijeli nas samo naša odluka: dati se oblikovati ili ostati ležati. U želji da se odlučimo na oblikovanje, p. Nikić nas je po svojim predavanjima nastojao potaknuti na razmišljanje o procesu samoostvarenja po Božjem, a ne po našem planu. Isticao je važnost upoznavanja sebe, važnost svijesti o vlastitoj veličini – jer smo djeca Božja koja bi kroz teškoće i kušnje trebala prolaziti oslanjajući se na temelje: vjeru, nadu i ljubav. Trebamo živjeti život milosti, prihvaćajući istinu da je čovjek, osim što je dijete Božje, i grešnik, ali grešnik kojeg Bog neizmjerno ljubi i kojemu se daruje. Na taj način mi pružamo Bogu opore materijale naše osobnosti kako bi On iz njih stvorio najljepše instrumente.

Tijekom ovih nekoliko dana darovana nam je nova prilika da pogledamo unatrag, na svoje prve dane, zavjete i prepoznavanje Božjeg djelovanja i vodstva sve do sada. Imale smo priliku i vrijeme izraziti dragom Bogu zahvalnost za njegovu vjernost i moliti ga za milost vjernosti i ustrajnosti s naše strane.

Želimo izraziti zahvalnost i sestrama iz Vrhovne uprave koje su nam omogućile ovaj susret. Nadamo se da ćemo do slijedećeg susreta biti u punoj obradi za neki od predivnih Božjih instrumenata. Ma neka bude i najjednostavniji, samo neka nije balvan!

s. Ivana Varvodić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: