HODOČAŠĆE VINKOVSKE OBITELJI PUTEVIMA MUČENIKA

Objavljeno: 15. svibnja 2017.


Središnji događaj obilježavanja 400. obljetnice rođenja karizme svetog Vinka Paulskog za Vinkovsku obitelj iz Hrvatske održan je 13. svibnja hodočašćem “Putevima mučenika”. Sudionici hodočašća, članovi Vinkovske obitelji iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pohodili su pritom grob mučenice sestre Žarke Ivasić, milosrdnice, u Gospiću te Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini. Sudjelovali su brojni predstavnici svih ogranaka Vinkovske obitelji iz Hrvatske (iz četiriju područnih vijeća sa sjedištima u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu) te Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici iz Francuske. Vinkovsku obitelj čine skupine, zajednice, družbe posvećenih osoba i laika koje u svom djelovanju slijede poslanje Vinka Paulskog, francuskog sveca 17. stoljeća. U Hrvatskoj ova je karizma prisutna od 1845. odnosno od dolaska sestara milosrdnica u Zagreb. Uz Družbu sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog – Zagreb, ostali ogranci Vinkovske obitelji u Hrvatskoj su Kćeri kršćanske ljubavi, Misijska družba, Udruga svetog Vinka Paulskog, Družba Marijinih sestrara čudotvorne medaljice, Marijanska vinkovsku mladež i Udruga Depaul Hrvatska. Svim ograncima zajednička je usmjerenost na služenje “najsiromašnijima od siromašnih”, u organiziranom djelovanju i suradnji, s ciljem pomaganja cjelovitom čovjeku te poticanja sustavne promjene u sučavanju s problemom siromaštva, osobito beskućništva – što čini aktualnu globalnu inicijativu međunarodne Vinkovske obitelji. Program hodočašća uključivao je molitvu na grobu sestre Žarke Ivasić, koju je predvodio mons. Mile Čančar, župnik Župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću, izlaganje o hrvatskim mučenicima vlč. Josipa Šimatovića, čuvara nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika, predstavljanje aktualnosti karizme pojedinih ogranaka Vinkovske obitelji u Hrvatskoj te svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio o. Dario Grbac, CM. Prigodom ovog značajnog susreta, prvog takve vrste na ovim prostorima, svoju riječ okupljenima uputio je pismom o. Tomaž Mavrič, generalni poglavar Misijske družbe i predsjednik Izvršnog vijeća Vinkovske obitelji, te s. Miroslava Bradica, vrhovna poglavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog – Zagreb. Na međunarodnoj razini Vinkovska obitelj će ovu visoku obljetnicu postojanja svoje karizme obilježiti od 12. do 15. listopada ove godine u Rimu simpozijem na temu beskućništva te susretom s papom Franjom.

s. Veronika Popić

2017-05-08 L_SG Vinkovska obitelj – Hrvatska


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: