INTERNACIONALNI SUSRET MARIJANSKE VINKOVSKE MLADEŽI U PORTUGALU

Objavljeno: 9. kolovoza 2023.

Ove godine članovi Marijanske Vinkovske Mladeži u Hrvatskoj bili su pozvani zajedno sa sestrama duhovnim pratiteljicama na Internacionalni susret u gradu Felgueirasu u Portugalu od 29. srpnja do 01. kolovoza 2023. Susret se održao u prostorijama Srednje škole Felgueiras, uz određeni program po danima.

Iz naše Hrvatske i BiH zaputilo se 15 mladih članova i 5 sestara: s. Blaženka Delonga s MVM Kistanje, s. Ines Elek s MVM Split, s. Marija Zrno s MVM Zagreb i Novigrad na Dobri, s. M. Elizabeta Glasnović s MVM Šibenik i s. M. Blanka Jeličić s MVM Livno. Značajno je bilo naše zajedništvo i radost u sudjelovanju na ovom susretu koji je sve nas povezao u Vinkovom duhu.

Prvi dan, nakon dolaska na aerodrom u Portu, proveli smo vrijeme upoznavajući grad Porto, posjetili smo muzej i Katedralu Porta (Se) koja se nalazi na trgu, znameniti most Dom Luis I. koji povezuje dvije obale rijeke Douro, Portovu gradsku četvrt Ribeira, Crkvu sv. Franje (Igreja de São Francisco), a na željezničkoj postaji gdje smo vidjeli 20 000 pločica, koje predočavaju povijest Portugala, uputili smo se prema Felgueirasu, gradu gdje se održavao naš Internacionalni susret.

Sutradan kad su sve skupine MVM došle sa svojim duhovnim pratiteljima, posvetili smo se upoznavanju novih osoba Vinkovske obitelji. Predvečer je uslijedila “Ceremonija dobrodošlice”, a nakon zajedničke večere bilo je održano predstavljanje svih zemalja koje je započelo svečanim bubnjevima i procesijom sa zastavama. Budući da smo mi, članovi iz Hrvatske zajedno s članovima iz BiH, jedan hrvatski narod u dvije države, odlučili smo zajednički predstaviti Hrvatsku na pozornici. Sestra  M. Elizabeta održala je uvodnu riječ o zajednici MVM u Hrvatskoj i pozdravila sve prisutne te smo kao zajednica poučili ostale članove dvije jednostavne, a značajne riječi: Vivat Croatia! Bila nam je čast među 60 prisutnih zemalja i oko 1500 sudionika Internacionalnog susreta MVM podignuti hrvatske barjake uz pjesmu  M. P. Thompsona “Lijepa li si” te njome potaknuti i ostale da sudjeluju, što je isto bilo jedno svjedočanstvo nas kao pripadnika hrvatskog naroda koji žive vjeru i domoljublje na svakome mjestu ove zemlje.

Drugi dan našeg susreta bio je obilježen različitim programom. U jutarnjim satima započeli smo Svetom misom koju je predslavio General reda Vinkovske obitelji u svijetu, p. Tomaž Mavrič naglasivši u svojoj homiliji kako je sveti Vinko Paulski i dalje živ i prisutan među nama i preko nas, ako smo mi otvoreni i spremni nasljedovati njegovu karizmu nasljedujući samoga Krista. Također, p. Tomaž potakao je mlade da se ne boje ići protiv struje ovog svijeta koji prolazi, već da budu svjedoci, pa i pod cijenu neprihvaćanja u sredinama u kojima živimo, imajući na pameti uvijek lice siromašnoga Krista koji se skriva u licima siromaha 21. stoljeća.

Nakon Svete mise bili smo podijeljeni u skupine, a svaka skupina sudjelovala je u određenoj aktivnosti ili katehezi. MVM Hrvatska sudjelovala je na katehezi o ekologiji koja je potkrijepljena Papinom enciklikom Laudato si! u kojoj spominje i našeg sv. Vinka. Katehezu je održala Marie Claire Balo o važnosti čuvanja naše Zemlje i održivim cjeloživotnim odlukama u ekologiji. Popodnevna aktivnost bila je obilježena pjesmom, plesom i radošću. U večernjim satima svi smo bili pozvani na Gradski trg gdje se održavala lokalna fešta Dani hrane i vina u Felgueirasu, bio je bogat program s plesovima u njihovim tradicionalnim nošnjama, napjevima i slično. Tada je organizator programa na Trgu od 60 zemalja s Internacionalnog MVM susreta izabrao nas iz Hrvatske sa još šest drugih zemalja na pozornicu, tako da smo po drugi put predstavili našu predivnu zemlju Hrvatsku i oduševili mještane.

Dana 31. srpnja svetu misu predvodio je duhovnik MVM Portugala, lazarist pater Pedro Guimarães. Pozvao je sve mlade na vjerno služenje Kristu, na molitvu sv. Vinku za uspješnije djelovanje svih nas kao članova njegove duhovnosti i karizme. Liturgijski odbor je pozvao jednu od nas sestara da pročita prvo čitanje na engleskom jeziku, pa je to bila s. M. Elizabeta, a na kraju mise pozvali su također još jednu sestru koja će simbolički prinijeti ogranak Vinkovske obitelji na stablo kod oltara. To je bila s. Ines Elek koja je nosila ogranak s natpisom “Sestre milosrdnice”. nakon mise zaputili smo se u prostoriju susjedne župe gdje smo slušali predavanje sestre Anne Wiwiek, Kći kršćanske ljubavi, pripadnice Indonezijske provincije, na temu “Dostupnost” (Availability). Govorila je koliko je važno imati dobar i kvalitetan sadržaj, smjernice, pravila, ali ako u zajednici nema atmosfere, sve je uzaludno. Onda mladima ne dajemo razloga da nam smiju pristupiti i doći na susrete. Ako nismo dostupni kad nas drugi  trebaju, ne u vrijeme kad mi hoćemo, nego kad nas prilike zovu na posao, dajemo surovu sliku vinkovske karizme, jer sv. Vinko bio je svima dostupan, nije se sakrivao od dužnosti, nije se štedio, već je dopustio da ga traže i pronađu.

Nakon objeda, popodnevno predavanje bilo je održano u gradskoj knjižnici pod nazivom “Trinaest kuća” gdje je bila riječ o uključivanju svih ogranaka Vinkovske obitelji u projektu 13 kuća koji ima za cilj izgraditi ili obnoviti 13 kuća osobama bez vlastitoga doma, pa se planiralo uključiti u projekt i članove MVM diljem svijeta.

Zadnji dan Internacionalnog susreta završio je zajedničkim doručkom i pozdravima mladima koji nastavljaju put za Lisabon gdje će se održati Svjetski susret mladih s Papom Franjom. Budući da smo mi koji nismo išli u Lisabon imali slobodnog vremena toga dana, odlučili smo posjetiti Marijansko svetište Fatimu. U Fatimi smo otišli do sela u kojem su rođeni Franjo, Jacinta i Lucija, vidjeli kuće u kojima su živjeli, te smo posjetili baziliku, izmolili krunicu, sudjelovali na hrvatskoj misi zajedno sa 300tinjak mladih koje su vodili salezijanci. Nakon toga smo se uključili u večernji program krunice te procesije koja je išla s kipom Gospe Fatimske. Značajno je što se u kruni na Gospinom kipu nalazi metak kojim je bio pogođen Sveti otac Ivan Pavao II. 13. svibnja 1981. na blagdan Gospe Fatimske u 17:17 na Trgu sv. Petra.

Nakon večernjeg molitvenog programa u Fatimi zaputili smo se na aerodrom gdje smo se sutradan sretno vratili u našu Hrvatsku, ispunjeni, radosni i osnaženi zajedništvom ljudi koji su dio velike živuće i rastuće Vinkovske obitelji.

Zahvaljujem mladima koji su se odazvali na ovaj veliki događaj te su surađivali u programu s velikom radošću. Zahvaljujem sestrama koje su mladima neumorne učiteljice duhovnosti i karizme sv. Vinka, podrška i potpora u svemu što je na slavu Božju. Zahvaljujem i našim patrima lazaristima iz Novigrada na Dobri koji nisu bili s nama, ali su poslali dvije članice iz MVm da prenesu ove događaje svojoj zajednici. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način podržavali naš odlazak na Internacionalni susret MVM u Portugal i pratili nas molitvama i podrškom. Na kraju svega, jako je važno poticati najprije sebe, a i sve naše laike da shvate karizmu sv. Vinka koja je blago u glinenim posudama. Svijet nas treba i traži, ali i mi moramo tražiti naše potrebite. Ovi susreti nam to daju do znanja. U današnjem svijetu mnogo je siromaha tijelom, ali još više ih je duhom. Zato, naš duh neka bude ispunjen Kristovim duhom koji će nas ojačati za zajedništvo, koje je samo po sebi svjedočanstvo, koji će nas dovesti bliže sv. Vinku i njegovom milosrdnom srcu, koji će nas povezivati gdje god bili i kojim god apostolatom se bavili.
Neka milosrdna ljubav po nama osvaja svijet!

Po Mariji k Isusu!

s. M. Elizabeta Glasnović.

Nacionalna sestra savjetnica MVM Hrvatske


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: