Održan redoviti godišnji susret Vrhovne uprave i uprava provincija

Objavljeno: 24. studenoga 2014.

“Gdje god su posvećene osobe ondje je radost”

Od 18. – 21. studenoga 2014. godine, u Duhovno obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici, održan je redoviti godišnji susret Vrhovne uprave s upravama provincija i delegatura europskog dijela Družbe pod predsjedanjem časne majke Miroslave Bradica. Budući da se susret odvijao u ozračju pripreme za Godinu posvećenog života geslo susreta bila je misao pape Franje “Gdje god su posvećene osobe ondje je radost”. Teme susreta bile su: osvrt na rad Povjerenstava; Hodogram događanja na planu Družbe u Godini posvećenog života; rezultati dosadašnjeg rada na obnovi Družbinih dokumenata; priprema nacrta Smjernica za upravljanje materijalnim dobrima u našoj Ustanovi prema Smjernicama za upravljanje dobrima koje je izdala Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života; stvaranje zajedničkog Kalendara događanja za sljedeću godinu na planu Družbe, provincija i delegatura s posebnim osvrtom na događanja u Godini posvećenog života i obilježavanje važnih obljetnica.

Prvi dan našega susreta imao je duhovni karakter. U svom nagovoru na temu „Ususret Godini posvećenog života“ o. Vjenceslav Mihetec, OCD, potaknuo nas je na savjesnije obdržavanje pravila i konstitucija, na nasljedovanje Krista prepuštajući se vodstvu Duha Svetoga strogo ispitujući svoj osobni život u svjetlu dviju okružnica za Godinu posvećenog života, Radujte se i Ispitujte.

Ostale radne dane izmjenjivali su se voditelji Euharistijskog slavlja, don Milan Ivančević, SDB, fra Jure Šarčević, OFMCap i fr. Anto Gavrić, OP, koji su nas svojim poticajnim mislima pozvali da u sebi iznova probudimo onaj sveti nemir traženja vjere, da budemo  poslužitelji zajedništva i kulture susreta, da iziđemo „iz sebe i svojih sigurnosti“, da radosno svjedočimo  Božju ljubav i milosrđe i da svijet zapalimo „njegovom ljubavlju i riječju srca.“ (Apostolska pobudnica Radost evanđelja)

Susret je završio s ručkom nakon kojeg su se sudionice Susreta uputile u svoje zajednice sa željom da potaknute Duhom krenu „putem koji je više evanđeoski.“ (Okružnica Ispitujte)


Ususret godini posvećenog života-o. Vjenceslav M.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: