Predstavljena knjiga Skroviti život Katarine Labouré

Objavljeno: 30. studenoga 2016.

U ponedjeljak, 28. studenoga 2016. godine, na spomendan sv. Katarine Labouré, u kinodvorani Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica, predstavljena je knjiga Skroviti život Katarine Labouré ili Čudesna povijest Čudotvorne medaljice, francuske autorice Anna Bernet. Moderatorica programa s. M. Berislava Grabovac pozdravila je na početku druženja sve prisutne goste i pozvala časnu majku Miroslavu Bradica da uvede slušatelje u radosnu večer ostvarenja jednog novog literarnog djela koje je prije par dana ugledalo svjetlo dana. U svom govoru Časna Majka je istaknula da je posebno sretna zbog ove knjige koja govori o jednoj sestri milosrdnici, o Marijinoj miljenici, koja je svojim tihim i samozatajnim životom proslavila Boga i postala posrednica velikih milosti koje Bezgrješna Djevica dijeli svijetu preko čudotvorne medaljice. Dodala je također da prijevodom ove knjige Družba sestara milosrdnica nudi hrvatskoj katoličkoj javnosti jedan vrijedan dar Vinkovske obitelji o 400. obljetnici vinkovske karizme. Istaknula je da je ovaj dragocjeni prijevod nastao kao plod dobre suradnje sestara milosrdnica i Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, tj. njihove poznate izdavačke kuće Veritas. Uslijedila je pjesma Pogledaj o Čudotvorna zbora sestara milosrdnica pod ravnanjem s. M. Vlaste Tkalec, uz klavirsku pratnju s. M. Elizabete Peršić.


Knjigu o skromnoj i samozatajnoj redovnici sv. Katarini, koju čitatelji od danas mogu nabaviti i na hrvatskom jeziku, prevela je dugogodišnja prevoditeljica brojnih djela iz vinkovske baštine sestra M. Arkanđela Smoljo. Desna ruka u ovom zahtjevnom poslu bila joj je lektorica sestra Katarina Nekić, profesorica hrvatskoga jezika u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Sestra M. Arkanđela Smoljo predstavila je knjigu uz pomoć novakinje s. M. Benedikte Krapić, koja je pročitavši nekoliko ulomaka iz knjige,  srcem  mlade novakinje nazočnima približila i dočarala život sv. Katarine Laboure, koja je unatoč veličanstvenim nebeskim darovima dragovoljno ostala u Bogu skrivena.


Nakon sestre M. Arkanđele o knjizi je govorio fra Ljudevit Maračić, profesor hrvatskoga jezika i književnosti. Poznato je, naime, da su franjevci konventualci  veliki i revni širitelji Čudotvorne medaljice u svijetu. Njihov subrat sveti Maksimilijan Kolbe bio je gorljivi  širitelj čudotvorne medaljice  osnovavši udrugu Vojska Bezgrješne, čiji je glavni cilj oprijeti se širenju bezbožnosti služeći se pritom svim dopuštenim sredstvima među kojima je i Čudotvorna medaljica.


Život ove velike a tako skromne svetice Katarine bio je živi primjer neizmjernog djelovanja  Božje milosti po onima koji ostanu maleni, nepriznati i nevidljivi. Za sve darove koje nam  je Bog dao, vidljive i nevidljive, izrečene i neizrečene, za sve divote koje je slušateljstvo imalo priliku doživjeti za vrijeme predstavljanja ove duhovne knjige zahvalu Gospodinu na kraju programa zapjevao je zbor sestara skladbom Divan si Gospodine. Na izlazu iz dvorane svi prisutni su dobili blagoslovljenu čudotvornu medaljicu u znak vjere i predanja u vodstvo i zaštitu Bezgrešne. Uslijedila je zakuska i ugodno druženje uz mogućnost nabave knjige po promotivnoj cijeni od 60 kuna.
Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: