Program za svetkovinu sv. Vinka Paulskoga

Objavljeno: 13. rujna 2013.

Mjesec rujan je mjesec u kojem vjernici slave onaj lijepi marijanski blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, ili prozvan onako od milja, pučki, Mala Gospa.

No za nas sestre milosrdnice i za cijelu Vinkovsku obitelj, dakle i laike koji djeluju u vinkovskim udrugama, to je mjesec sv.Vinka Paulskoga. Mjesec u kojem se na poseban način prisjećamo, slavimo i nastojimo živjeti i u naše vrijeme oživotvoriti Vinkovo djelo i karizmu.

Sv. Vinko Paulski bio je svetac srca, čovjek koji je iznad svega volio svakog čovjeka, a na poseban način one najsiromašnije, odbačene, obespravljene, socijalno nezbrinute, politički nepodobne, zaboravljene. Zbog svega ovoga, zbog svoje ljubavi spram čovjeka, zbog svoje čvrste vjere u Boga, ovaj velikan srca bio je kadar u svakom čovjeku prepoznati dostojanstvo osobe, dostojanstvo Božjeg stvorenja, bio je kadar u čovjeku prepoznati livce Bogočovjeka- Isusa Krista.

Čovjek, dakle, ne dolazi do djelotvorne ljubavi ako nema sluha za čovjeka, ako nije sposoban žrtvovati sebe, svoje vrijeme, imetak za čovjeka u potrebi. Potrebno je ostaviti svoje predrasude, svoje stereotipne predloške, svoje interese, naša očekivanja i opažati drugoga kao onoga koji jest. Ljudi su krhki, lako ih je povrijediti, zato im treba pristupati vrlo pažljivo. Drugoga moram promatrati u svjetlu Kristova križa. Stoga je Vinkovo djelo i lik aktualno i danas, možemo reći svevremensko.

Zbog svega toga najavljujemo i pozivamo sve vas da zajedno s nama, 27. rujna proslavite svetkovinu ovog dragog Sveca. Za njegovu svetkovinu pripremamo se cijeli rujan, a na poseban način trodnevnom proslavom uoči njegova blagdana.

programZa potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: