Proslava jubilejâ u rijeci

Objavljeno: 24. kolovoza 2023.

Svaka od nas želi kao Marija Isusa ljubiti srcem cijelim i predati mu sve, dušom veličati Gospodina jer i nama učini velika djela. Stoga se naši zavjeti i jubileji redovito događaju uz blagdane Marije, naše Nebeske Majke i Djevice kojoj u ljubavi i predanju želimo biti slične.

U Svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci, u nedjelju 13. kolovoza u 15 sati, s. M. Nina Benedikta Krapić položila je za cijeli život, u ruke svoje provincijalne poglavarice s. Ane Marije Rakocije, doživotne redovničke zavjete. Svetu misu i obred zavjetovanja predvodio je voditelj duhovnih vježbi fra Ante Vučković, OFM. Istaknuo je i rečenicu koju je s M. Nina Benedikta dala ispisati na spomen – sličici: Ljubavlju služite jedni drugima (Gal 15,13), jer kad s ljubavlju služimo, vidimo da je Bog među nama, naslućujemo prisutnost trpećega Krista u tim  ljudima.

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u samostanskoj kapeli sv. Josipa, na svetoj misi u 7 sati koju je predvodio pater Tonči Trstenjak, DI, proslavili smo jubileje redovničkog zavjetovanja naših sestara. Pater Tonči je u propovijedi naglasio dugovječnost naših jubilarki i onih koji služe Gospodinu, ali naš je život, bez obzira koliko dugo trajao, dovoljno dug da Bog ispuni svoj plan ljubavi s nama. Zahvalnost za dijamantni jubilej – šezdeset godina u službi milosrdne ljubavi s. M.  Augusta  Modrušan, s. M. Magdalena Kancijanić i s. M. Alfonza Samardžić izrazile su molitvom psalma: O ljubavi tvojoj, Gospodine, pjevat ću dovijeka. S. M. Snježana Jakić, s. Marina  Škopljanac Mačina i s. M. Smiljana Banić svoju zahvalu za zlatni jubilej izraziše i zajedno ispisaše riječju i životom: Ljubim te, Gospodine, kreposti moja!

U samostanu Gospe Lurdske u Praputnjaku, 17. kolovoza 2023.,  s. Janjka Mazić i s. M. Gordana Zečević, da bi u ljubavi i vjernosti nastavile svoj milosrdnički hod za Gospodinom, radosna srca zahvališe za dvadeset pet godina služenja u Družbi sestara milosrdnica. Za srebrni jubilej potvrdiše svoju postojanost rečenicom: Neopozivi su dari i poziv Božji (Rim 11,29). Misno slavlje predvodio je vlč. Ivan Stošić, župnik u župi sv. Lucije u Kostreni uz sudjelovanje župnika vlč. Marinka Kajića. U očima Gospodnjim sve je dragocjeno. Dragocjena mu je naša ljubav, jer iz ljubavi prema njemu sve ostavismo i pođosmo za njim. Dragocjeno je naše neopozivo predanje po svetim zavjetima. Dragocjena je u očima Gospodnjim smrt pobožnika njegovih.

Biti zahvalna Gospodinu za sve što mi je učinio, zazvati ime Gospodnje, zvati se slugom Gospodnjim jer u njegovu domu služim, uzeti čašu spasenja, prihvatiti i piti čašu saveza, to je uzdarje Vječnoj Božjoj Ljubavi za dar izabranja i poziva. Živjeti život na Božji način uči se čitava života s vjerom da Onaj koji otpoče u nama dobro djelo, dovršit će ga do Dana Krista Isusa (Fil 1,6).

s. M. Ljiljana Nikić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: