Sestra M. Nina Benedikta Krapić položila svečane zavjete u Družbi sestara milosrdnica

Objavljeno: 15. kolovoza 2023.

Sestra Marija Nina Benedikta Krapić je u Svetištu Majke Božje Trsatske, u nedjelju 13. kolovoza 2023., položila doživotne redovničke zavjete u ruke poglavarice Provincije Majke Dobrog Savjeta sestara milosrdnica s. Ane Marije Rakocije.

Misno slavlje i obred zavjetovanja predvodio je franjevac Ante Vučković u zajedništvu s generalnim vikarom Riječke nadbiskupije Mariom Tomljanovićem i ostalim svećenicima. Slavlju je, uz sestre iz Družbe sestara milosrdnica, prisustvovala i obitelj te prijatelji redovnice.

Na početku homilije o. Vučković se osvrnuo na život i djelo dvaju svetaca: Vinka Paulskog, osnivača Družbe sestara milosrdnica i svete Terezije Benedikte od Križa (Edith Stein), čije je redovničko ime uzela sestra Nina Benedikta. Propovjednik je nadahnut pročitanim svetopisamskim tekstovima, protumačio značenje i obilježja redovničkog poziva kao i važnost povlačenja u tišinu i osamu prilikom njegova razlučivanja.

„Možeš imati kakav god hoćeš život: uređen, dobar posao, dobre roditelje, materijalnu sredinu, ali u tebi nešto kaže: ‚Ja te hoću drugdje‘, i ta sigurnost da sam našao mjesto za koje se isplati sve ostaviti je odgovor koji nazivamo pozivom. Onda tražite kako to razumjeti. Nikada poziv nije jasan od početka. Koliko god bilo jasno, neprestano se javljaju pitanja. Možeš promatrati čudesnost stvorenja, možeš čitati Bibliju, otkrivati gdje je Bog sve što radio, ali ništa o Bogu nećeš razumjeti ako ne voliš. Nema drugog načina, moraš voljeti ako hoćeš upoznati Boga, a šteta je proći životom, a ne spoznati da je Bog živ. Šteta je za naš život, jer je to najdublje i najvažnije što možemo uopće upoznati“, kazao je o. Vučković.

Na kraju homilije osvrnuo na evanđeoski ulomak u kojem Isus, nakon što je nahranio gladno mnoštvo, prisiljava učenike da uđu u lađu i bez njega preplove na drugu obalu po jezeru koje će zahvatiti oluja. Iz tog događaja ukazao je na dinamiku povjerenja i sumnje u čovjekovom svakodnevnom odnosu s Bogom te istaknuo da je to životna škola koja se oslikava u svakom zvanju pa tako i u redovničkom.

„Isus prisili učenike da uđu u lađu i odu bez njega i to noću, po jezeru koje će zahvatiti oluja. On to hoće zbog njih. Zašto? Da budu izloženi oluji, da se nađu u vjetru, u mukama, u noći bez njega, sami. Zašto? Zato što ih hoće slobodne. Zato što ne želi da ovise o njemu kao da nisu odrasli ljudi. Zato što hoće da se suoče s dramama i pitanjima i da naprave razliku između toga kada je On s njima i kada nije s njima. To je životna škola koja se oslikava u svakom zvanju. U svakom zvanju znamo kakav je život bez Boga i onda je zvanje odgovor jer hoću život s njime. I onda će s lađe Petar reći: ‚Ako si ti, zapovjedi mi da dođem k tebi.‘ To je čudesna hrabrost u srcu straha – ako je On, ja mogu sve. Ja mogu biti jači od oluje, noći ili od toga što se predstavlja. To su životne upetljanosti, slomljeni odnosi, neuspjesi, ono što nas povlači dolje. To su sve težine koje nosimo, ali ako je On tu, ako ja njega vidim, mogu to svladati. Kada imaš povjerenja, svladavaš prepreke. Kada sumnjaš, propadaš, toneš. To su ljudske drame, one se odvijaju između povjerenja i sumnje. I takav je odnos s Bogom, on se odvija između povjerenja u Njega i sumnje“, istaknuo je fra Ante.

Sestra M. Nina Benedikta Krapić rođena je 7. lipnja 1989. godine u Rijeci. Do odlaska u samostan bavila se kazališnom glumom i novinarstvom i radila kao voditeljica i novinarka na Radiju Trsat. U Družbu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga stupila je 2014. nakon završenog studija prava. Pod zaštitom sv. Terezije Benedikte od Križa (Edith Stein) uzela je redovničko ime s. M. Nina Benedikta. U redovničkom apostolatu radila je kao pravnica u Centru za socijalnu skrb u Rijeci te u Caritasovom domu za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“, u Caritasu Riječke nadbiskupije vodila je Tranzitni punkt za migrante. Educirala se u području psihoterapije te služila osobama liječenim od ovisnosti o alkoholu.

S. M. Nina Benedikta je i u redovništvu dala doprinos novinarstvu te je aktivna na Hrvatskom katoličkom radiju i Radio Mariji. Pred obranom je završnog rada na Poslijediplomskom specijalističkom studiju Odnosi s javnošću na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Nakon polaganja zavjeta odlazi u Vatikan gdje će raditi na tromjesečnom projektu Dikasterija za komunikacije, u Vatikanskim medijima.

Preuzeto sa: ika.hr


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: