U LUŽNICI ODRŽAN SUSRET UPRAVA

Objavljeno: 30. listopada 2019.

Redoviti Susret Vrhovne uprave s upravama provincija europskog dijela Družbe i Delegature Presvetih Srdaca Isusa i Marije – Rim održan je od 24. do 27. listopada ove godine u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor, u Lužnici. Na Susretu se okupilo dvadeset i devet članica uprava, koje su pod vodstvom časne majke Miroslave Bradica, promišljale o trenutnoj situaciji u Družbi koja se susreće s različitim problemima te dogovarale kalendar događanja za jubilejsku 175. obljetnicu koja je u rujnu ove godine svečano otvorena u Kući matici.

Prvi dan Susreta imao je duhovni karakter. Predavanje na temu „Milosrdna ljubav osvaja svijet – 175 godina – UMORNO REDOVNIŠTVO U UMORNOJ CRKVI“ održao je prof. dr. Stjepan Baloban. Bila je to prigoda da zajedno promišljamo i pronalazimo načine kako u godini Jubileja prevladati prisutni umor i obnoviti duhovne snage za radosno življenje milosrdne ljubavi.

Kroz ostale radne dane susreta obrađivale smo sljedeće teme:

1.Vizija provincije/delegature u budućnosti kroz osmišljavanje postojećih redovničkih zajednica u duhu vinkovske karizme te u skladu s Odlukama i Zaključcima XVII. redovitog Generalnog kapitula.

2.Program proslave Jubilejske godine u mojoj provinciji s naglaskom na duhovnoj obnovi članica provincije/delegature, na karitativnom djelovanju i pojačanom radu za duhovna zvanja.

3.Prijedlozi za doček relikvija sv. Vinka u Kući matici te za proslavu Jubilejske godine na planu cijele Družbe s naglaskom na oživljavanju izvornog – radosnog i oduševljenog življenja milosrdničke karizme.

4.Kratki izvještaj provincije/delegature o iskorištenosti prikupljenog novca od 5% za siromašne.

5.Razno

6.Odluke i zaključci Susreta

Kroz sve dane Susreta svete mise uz prigodnu homiliju predslavili su: mons. Stjepan Baloban, p. Blaženko Nikolić, DI, vlč. Ivica Cujzek i fra Danijel Patafta, OFM.

Susret je završio s ručkom nakon kojeg su se sudionice Susreta uputile u svoje zajednice sa željom da potaknute Duhom Svetim nastave radosno služiti Bogu i čovjeku te s povjerenjem gledaju u budućnost koja je pred njima.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: