U LUŽNICI ODRŽAN SUSRET UPRAVA

Objavljeno: 30. listopada 2019.

Redoviti Susret Vrhovne uprave s upravama provincija europskog dijela Družbe i Delegature Presvetih Srdaca Isusa i Marije – Rim održan je od 24. do 27. listopada ove godine u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor, u Lužnici. Na Susretu se okupilo dvadeset i devet članica uprava, koje su pod vodstvom časne majke Miroslave Bradica, promišljale o trenutnoj situaciji u Družbi koja se susreće s različitim problemima te dogovarale kalendar događanja za jubilejsku 175. obljetnicu koja je u rujnu ove godine svečano otvorena u Kući matici.

Prvi dan Susreta imao je duhovni karakter. Predavanje na temu „Milosrdna ljubav osvaja svijet – 175 godina – UMORNO REDOVNIŠTVO U UMORNOJ CRKVI“ održao je prof. dr. Stjepan Baloban. Bila je to prigoda da zajedno promišljamo i pronalazimo načine kako u godini Jubileja prevladati prisutni umor i obnoviti duhovne snage za radosno življenje milosrdne ljubavi.

Kroz ostale radne dane susreta obrađivale smo sljedeće teme:

1.Vizija provincije/delegature u budućnosti kroz osmišljavanje postojećih redovničkih zajednica u duhu vinkovske karizme te u skladu s Odlukama i Zaključcima XVII. redovitog Generalnog kapitula.

2.Program proslave Jubilejske godine u mojoj provinciji s naglaskom na duhovnoj obnovi članica provincije/delegature, na karitativnom djelovanju i pojačanom radu za duhovna zvanja.

3.Prijedlozi za doček relikvija sv. Vinka u Kući matici te za proslavu Jubilejske godine na planu cijele Družbe s naglaskom na oživljavanju izvornog – radosnog i oduševljenog življenja milosrdničke karizme.

4.Kratki izvještaj provincije/delegature o iskorištenosti prikupljenog novca od 5% za siromašne.

5.Razno

6.Odluke i zaključci Susreta

Kroz sve dane Susreta svete mise uz prigodnu homiliju predslavili su: mons. Stjepan Baloban, p. Blaženko Nikolić, DI, vlč. Ivica Cujzek i fra Danijel Patafta, OFM.

Susret je završio s ručkom nakon kojeg su se sudionice Susreta uputile u svoje zajednice sa željom da potaknute Duhom Svetim nastave radosno služiti Bogu i čovjeku te s povjerenjem gledaju u budućnost koja je pred njima.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: