Umrla sestra M. KERUBINA (Elizabeta) ŠTEFAN

16. siječnja 2018.

Sestra M. Kerubina  Štefan rođena je 2. prosinca 1939. godine u Prelogu. Djetinjstvo je provela u krugu svoje obitelji, s dva brata i dvije sestre, koja je intenzivno živjela i svjedočila kršćansku vjeru. U ranim mladenačkim danima otisnula se od kuće i išla raditi kao kućna pomoćnica kod jedne obitelji koja je poslovno doselila u Rim. Živeći u centru u Rimu u neposrednom susjedstvu naše zajednice u Via Bobbio mlada djevojka Elizabeta imala je priliku upoznati naše sestre i u druženju s njima odgovorila je pozivu Isusa da ga slijedi u Družbi sestra milosrdnica. S. M. Kerubina je prva Hrvatica koja je u Rimu započela redovničku formaciju. U sestarskoj kapeli Presvetih Srdaca Isusa i Marije u Rimu položila  je privremene zavjete 7. listopada 1960. a vječne 1965. godine.

U izvještajima njezine  učiteljice novicijata, od početka ulaska u redovničku zajednicu, iščitavaju se vrline koje su sestru M. Kerubinu, kao požrtvovnu i samozatajnu redovnicu uronjenu u Kristovu prisutnost,  pratile tijekom njezina života. Učiteljica novakinja s. M. Vlasta Begović u izvještaju za s. M. Kerubinu zapisala je: „Živjela je doista u prisutnosti Božjoj i često bi je vidjela kako pomiče usne i izgovara strelovite molitvice i čine ljubavi. Koji puta bi ih izgovarala poluglasno ne primijetivši da je još netko drugi u njezinoj blizini, osim Isusa.“

U Rimu je završila studij za rad u dječjem vrtiću u kojem je radila od 1965. do 2000. godine. Osim rada u Dječjem vrtiću aktivno se uključila u župnu katehezu koja se vršila u prostorima naše škole a nedjeljom slavila euharistija za naše učenike i njihove obitelji u našoj sestarskoj kapeli. Nebrojene generacije djece i mladih koji danas dovode djecu u naš Dječji vrtić s radošću se sjećaju s. M. Kerubine kao odgojiteljice i vjeroučiteljice, koja ih je svojim životom i radom oduševljavala za Krista.

Duboko je živjela vinkovsku karizmu posjećivanja starih i nemoćnih osoba u njihovim domaćinstvima, donoseći im Isusa u svetoj pričesti i toplu riječ okrjepe i pažnje u njihovim patnjama i bolima. Nastavila ih je posjećivati do zadnjeg trenutka dok su joj dopuštale njezine zdravstvene sile. Iako je već bila teško bolesna još uvijek je nastojala posjećivati nemoćne i potrebite.

  1. M. Kerubina je vršila niz dužnosti unutar redovničke zajednice, na razini Delegature i sestarske zajednice. Bila je u više mandata zamjenica delegate i predstojnice, prva savjetnica i ekonoma Delegature i kućne zajednice. Od 2009. do 2013. pomagala je kod bolesnih sestara sve dok 2013. godine nije onemoćala i sama bila potrebna tuđe pomoći.

Smrt je počela kucati na njezina životna vrata tijekom duhovnih vježbi koje smo obavljali u kući delegature od 1 do 7. siječnja 2018. godine. U bolnici  je, praćena molitvom susestara, primila sakrament bolesničkog pomazanja a večer uoči smrti vođa duhovnih vježbi je u pratnji par sestara izmolio molitvu predanja duše Gospodinu. Nakon par sati je preminula. Bilo je to 7. siječnja u 4,20 sati u bolnici Policlinico Caselino u Rimu.

Zahvaljujemo Gospodinu za život i rad s. M. Kerubine, za njezinu neizmjernu ljubav i požrtvovnost u zajednici, za sva djela ljubavi prema svim ljudima koje je Gospodin postavio na njezin životni put. Cijeli život ostala je povezana sa svojom rodbinom, rodnom župom sv. Jakova u Prelogu i crkvom u Hrvata. Njezini nećaci donijeli su grudu međimurske zemlje i položili  ju u grob zajedno s pismom blagoslova i krunicom koju su joj poklonili roditelji na odlasku u samostan. Pismo odiše kršćanskim vrlinama koje su resile njezinu obitelj, a koje rese brojne obitelji njezinih nećaka.

Molimo Gospodina da joj udijeli vječni pokoj a ona neka nas zagovara kod Gospodina da hrabro nastavimo živjeti vinkovsku karizmu.

Počivala u miru!