Zatvorena Jubilejska godina

Objavljeno: 6. rujna 2020.

U subotu, 5. rujna ove godine, proslavile smo 175. obljetnicu dolaska prvih sestara milosrdnica u Zagreb. Točno prije 175. godina, 5. rujna 1845., došlo je šest sestara milosrdnica, na molbu tadašnjeg zagrebačkog biskupa Jurja Haulika, iz austrijskog Tirola u Hrvatsku s vjerom i željom da pridonesu vjerskoj, kulturnoj i gospodarskoj obnovi hrvatskoga naroda. To malo sjeme milosrdne ljubavi, koje je tada zasijano u krvlju i znojem natopljenu hrvatsku zemlju, kroz proteklih 175 godina izraslo je u veliko stablo Vinkovih milosrdnica koje je svoje grane pružilo i izvan granica Domovine, sve do Salomonskih Otoka. Kroz tu dugu i vinkovskom karizmom protkanu povijest sestre su razvile veliku socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost gradeći bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, otvarajući dječje vrtiće, pučke škole, dječje domove i razne stručne škole za odgoj djece i mladeži. Milosrdnom ljubavlju, žrtvom i neumornim radom brojne sestre milosrdnice su svoj milosrdnički žar ugradile u temelje svoje Družbe, koja i danas, premda u manjem broju i oslabljenim snagama, nastavlja vršiti duhovna i tjelesna djela milosrđa prema svima, osobito prema siromasima.

Najveća i prva izgrađena kuća Družbe je Kuća matica. U temeljima tog samostana, u kripti ispod samostanske crkve, počivaju zemni ostatci prvih sestara koje su svoje živote ugradile u temelje Družbe. Stoga je Jubilejska godina najsvečanije i proslavljena u Kući matici.

Vrhunac slavlja, zatvaranje Jubilejske godine, odvijalo se u sasvim drugom smjeru od planiranog. Potres koji je u ožujku ove godine pogodio Zagreb i pandemija koronavirusa pridonijeli su jednoj novoj stvarnosti i neuobičajenom načinu proslave. Stoga su sestre Kuće matice na skroman, a opet tako svečan i neponovljiv način, u subotu 5. rujna 2020. godine zatvorile Jubilejsku godinu s većim naglaskom na njegovom bogatom duhovnom sadržaju.

Kroz trodnevnu pripravu koju je predvodio prof. dr. Anton Tamarut, te kroz uz cjelodnevno klanjanje pred Presvetim, u crkvi sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu, uzdizale su se hvale i molitve sestara Trojedinom Bogu u znak neizmjerne zahvalnosti za tolike milosti darovane Družbi. Vapile su Gospodinu da blagoslovi njihov hod u darovanosti Crkvi i hrvatskom narodu koji je upravo u Zagrebu započeo prije 175. godina. Molile su za pomoć i snagu da se ne boje i dalje hrabro kročiti za Kristom predvođene primjerima svojih svetih Utemeljitelja i prvih šest hrabrih sestara kojima, uz kardinala Haulika, duguju početak postojanja ove slavne Družbe. Zahvaljivale su Bogu za svako zvanje koje je niklo u krilu Družbe žarko moleći da ga da sve njihove zajednice obnovi novim zvanjima koja će biti spremna na poseban način svjedočiti prisutnost Ljubavi u svetoj Crkvi.

Na sam dan zatvaranja Jubilejske godine, 5. rujna 2020., sestre Kuće matice pohodile su grobove prvih sestara u kripti crkve  moleći da nas zagovaraju na ovozemaljskom putovanju, a pred spomenikom biskupa Jurja Haulika u samostanskom vrtu odale su počast tom plemenitom biskupu i utemeljitelju prvog hrvatskog samostana sestara milosrdnica u Hrvatskoj. Zahvalno misno slavlje u 18:30 predslavio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, u koncelebraciji s rektorom crkve sv. Vinka preč. Franjom Jačmenicom i prof. Antonom Tamarutom.

Uvod i homiliju biskupa Šaška i euharistijskom slavlju možete pročitati ovdje:

Homilija biskupa Šaška-Proslava 175. obljetnice


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: