Sestra Slava Vedrina

Sestra Slava (Marica) Vedrina rođena je 24. rujna 1910. u Podgorju kod Marije Bistrice. U Družbu sestara milosrdnica ušla je 1927. godine, a doživotne zavjete položila je 1932.

Put sestre Slave nerazdvojivo je vezan uz odgoj djece i mladeži te posebice uz služenje najsiromašnijima. Od svojih prvih dana života u samostanu pomagala je i djelovala u dječjim vrtićima. Godine 1934. godine sa skupinom sestara odlazi u u Argentinu. Njihovim dolaskom osniva se nova zajednica na novom kontinentu. Tijekom prvih dana i mjeseci u Argentini uči španjolski jezik i skrbi za djecu. Brigu oko odgoja djece organiziranije će nastaviti u školskom zavodu Santa Maria (Jose Ingenieros – Argentina), u školskom zavodu u San Ignacio u Paragvaju, a godine 1954. dolazi u Asuncion, gdje se posvećuje djeci u dječjem vrtiću i radi kao učiteljica prvog razreda. Dugi niz godina, sve do 1983., radila je u dječjem vrtiću u Asuncionu.

Sve svoje slobodno vrijeme sestra Slava poklonila je siromašnima. Pronalazila ih je posvuda: u bolnicama, zatvorima, u najsiromašnijim četvrtima, staračkim domovima. Donosila im je sve što je imala: Božju riječ, Pričest, hranu, odjeću, lijekove, a nadasve sebe: svoje vrijeme, lijepu riječ, blagu majčinsku gestu. Ona je doista pripadala njima – siromasima. Nisu je mogle spriječiti ni vremenske neprilike, ni prostorne udaljenosti, ni opasnost gradskih četvrti u koje je zalazila. Moram ići, čekaju me moji siromasi!, tako je uvijek opravdavala svoje odlaske, čak i onda kad bi joj svaka poglavarica radi njezine sigurnosti i zdravlja zabranjivala odlazak.

Sestru Slavu prepoznajemo i po njezinom „četvrtom zavjetu“ kojeg je Bogu prikazala u siječnju 1965. godine, vođena ljubavlju prema Isusu i dušama. Naime, tada je odlučila nikada ne posjetiti dragu joj domovinu Hrvatsku, svoju rodbinu i prijatelje. Bio je to njezin znak posvemašnjeg samodarivanja Isusu Kristu – za najveću ljubav svog života – Presveto Trojstvo.

Umrla je 9. srpnja 2002. u Asuncionu (Paragvaj) na glasu svetosti.

Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: